Home » Natură » De ce oamenii dorm mai puțin decât primatele? Iată cele mai noi teorii în domeniu

De ce oamenii dorm mai puțin decât primatele? Iată cele mai noi teorii în domeniu

Publicat: 04.08.2022

De ce oamenii dorm mai puțin decât primatele? În nopțile uscate, vânătorii-culegători San din Namibia dormeau adesea sub cerul liber. Nu au lumină electrică sau acces la tehnologiile moderne care să-i țină treji. Cu toate acestea, nu dorm mai mult decât oamenii din Vest.

Cercetările au arătat că oamenii din societățile non-industriale, dorm în medie mai puțin de șapte ore pe noapte, conform antropologului evoluționist David Samson de la Universitatea din Toronto Mississauga. Acesta este un număr surprinzător dacă luați în considerare cele mai apropiate rude ale noastre, animale.

Oamenii dorm mai puțin decât orice maimuță sau lemur pe care oamenii de știință le-au studiat. Cimpanzeii dorm în jur de 9,5 ore 24. Tamarinii din bumbac dorm în jur de 13. Maimuțele de noapte  sunt nocturne din punct de vedere tehnic, deși dorm 17 ore pe zi, indică Smithsonian Magazine.

Samson numește această discrepanță paradoxul somnului uman. „Cum este posibil acest lucru, să dormim cel mai puțin dintre primate?” el spune. Se știe că somnul este important pentru memoria noastră, funcția imunitară și alte aspecte ale sănătății. Un model predictiv al somnului primatelor bazat pe factori precum masa corporală, dimensiunea creierului și dieta a concluzionat că oamenii ar trebui să doarmă aproximativ 9,5 ore din 24, nu șapte. „Se întâmplă ceva ciudat”, spune Samson.

De ce oamenii dorm mai puțin?

Cercetările efectuate de Samson și alții asupra primatelor și populațiilor umane neindustriale au dezvăluit diferitele moduri în care somnul uman este neobișnuit. Petrecem mai puține ore dormind decât rudele noastre cele mai apropiate și mare parte din fazele nocturne de somn sunt REM. Motivele obiceiurilor noastre ciudate de somn sunt încă dezbătute, dar pot fi găsite probabil în povestea modului în care am devenit oameni.

Credit foto: Pixabay

Cu milioane de ani în urmă, strămoșii noștri trăiau și probabil dormeau în copaci. Cimpanzeii de astăzi și alte maimuțe mari dorm încă în paturi temporare de copaci sau platforme. Ei îndoaie sau frâng ramurile pentru a crea o formă de bol, pe care îl pot căptuși cu crenguțe cu frunze. Mamuțele precum gorilele construiesc uneori și paturi pe pământ.

Strămoșii noștri au tranziționat dinspre copaci pentru a trăi pe pământ și, la un moment dat, au început să doarmă și acolo. Acest lucru însemna renunțarea la toate avantajele somnului arboricol, inclusiv siguranța relativă față de prădători precum leii. Fosilele strămoșilor noștri nu dezvăluie cât de bine s-au odihnit. Așadar, pentru a afla cum dormeau oamenii antici, antropologii studiază cea mai apropiată verigă intermediară pe care o au la îndemână: societățile contemporane non-industriale.

De la patul cu baldachin la „coaja de melc”

„Este o onoare și o oportunitate uimitoare să lucrez cu aceste comunități”, spune Samson, care a lucrat cu vânătorii-culegători Hadza din Tanzania, precum și cu diferite grupuri din Madagascar, Guatemala și din alte părți. Participanții la studiu poartă în general un dispozitiv numit Actiwatch, care este similar cu un Fitbit cu un senzor de lumină adăugat, pentru a-și înregistra modelele de somn.

Gandhi Yetish, un ecologist și antropolog la Universitatea din California, Los Angeles, a petrecut, de asemenea, timp cu Hadza, precum și cu Tsimane din Bolivia și San din Namibia. Într-o lucrare din 2015, el a evaluat somnul în toate cele trei grupuri și a constatat că au o medie de doar 5,7 și 7,1 ore.

Prin urmare, oamenii par să fi evoluat pentru a avea nevoie de mai puțin somn decât rudele noastre primate. Samson a arătat într-o analiză din 2018 că am realizat acest lucru prin tăierea timpului non-REM. REM este faza de somn cel mai asociată cu visele lucide. Aceasta înseamnă că, presupunând că alte primate visează în mod similar, putem petrece o proporție mai mare din noaptea noastră visând decât ei. De asemenea, suntem flexibili în ceea ce privește momentul în care avem acele ore de închidere a ochilor.

Am evoluat să avem nevoie de mai puțin somn

„Ar trebui să ne gândim la taberele și grupurile umane timpurii ca la o coajă de melc”, spune el. Este posibil ca grupurile de oameni să fi împărțit adăposturi simple. Focul ar fi putut ține oamenilor de cald și gândacii departe. Unii membri ai grupului puteau dormi, în timp ce alții vegheau.

Este logic ca amenințarea prădătorilor să fi determinat oamenii să doarmă mai puțin decât primatele care trăiesc în copaci, spune Isabella Capellini, ecologist la Universitatea Queen’s Belfast din Irlanda de Nord. Într-un studiu din 2008, ea și colegii ei au descoperit că mamiferele cu un grad mai ridicat de vulnerabilitate dorm în medie mai puțin. Dar Capellini nu este sigură că somnul uman este atât de diferit de cel al altor primate. Ea subliniază că datele existente despre somn la primate provin de la animale captive. „Încă nu știm prea multe despre cum dorm animalele în sălbăticie”, spune ea.

Într-o grădină zoologică sau într-un laborator, animalele pot dormi mai puțin decât este natural, din cauza stresului. Sau ar putea dormi mai mult, spune Capellini, „doar pentru că animalele sunt atât de plictisite”. Iar condițiile standard de laborator – 12 ore de lumină, 12 ore de întuneric – ar putea să nu se potrivească cu ceea ce un animal experimentează în natură pe tot parcursul anului.

Discuții în jurul focului

Yetish, care studiază somnul în societățilede mici dimensiun, a colaborat cu Samson la cercetare. „Cred că somnul social, așa cum îl descrie el, este o soluție la problema menținerii siguranței pe timp de noapte”, spune Yetish. Cu toate acestea, mai adaugă: „Nu cred că este singura soluție”.

Credit foto: Pixabay

El observă că poporul Tsimane construiesc uneori ziduri pe casele lor, de exemplu, care ar oferi o oarecare siguranță fără o veghe umană. Dormitul în grupuri, amenințările prădătorilor sau nu, reprezintă de asemenea, o extensie naturală a modului în care oamenii din societățile mici trăiesc în timpul zilei, spune Yetish. „După părerea mea, oamenii nu sunt aproape niciodată singuri în aceste tipuri de comunități.”

Și astfel, Yetish sugerează că oamenii antici ar fi putut schimba câteva ore de somn pentru a împărtăși informații în jurul focului. „Deodată ai făcut aceste ore întunecate destul de productive”, spune el. S-ar putea ca strămoșii noștri să-și fi comprimat somnul într-o perioadă mai scurtă, deoarece aveau lucruri mai importante de făcut seara decât odihna.

Un somn nesatisfăcător

Cât de mult dormim este o problemă diferită prin comparație cu cât de mult ne-am dori să dormim. Samson și alții i-au întrebat pe participanții Hazda la studiu ce simțeau în privința somnului lor. Din 37 de persoane, 35 au spus că au dormit „doar suficient”, a raportat echipa în 2017. Timpul mediu pe care l-au au dormit a fost de aproximativ 6,25 ore pe noapte. Dar s-au trezit frecvent, avand nevoie de mai mult de 9 ore in pat pentru a avea acele 6,25 ore de inchidere a ochilor.

În schimb, un studiu din 2016 pe aproape 500 de oameni din Chicago a constatat că își petreceau aproape tot timpul în pat dormind și dormeau cel puțin la fel de mult ca Hadza. Cu toate acestea, aproape 87% dintre respondenții unui sondaj din 2020 asupra adulților din SUA au spus că cel puțin o zi pe săptămână nu s-au simțit odihniți.

De ce nu? Samson și Yetish spun că problemele noastre de somn ar putea avea de-a face cu stresul sau cu ritmurile circadiene neregulate. Sau poate ne este dor de comunitatea în care ne-am obișnuit să ne culcăm, spune Samson. Când ne străduim să dormim, am putea experimenta o nepotrivire între modul în care am evoluat și modul în care trăim acum. „Practic, suntem izolați, iar acest lucru ar putea să ne influențeze somnul”, spune el.

Vă mai recomandăm și:

Somnul excesiv poate provoca hipertensiune arterială sau accident vascular cerebral

Problemele de somn pot duce la depresie la adolescenți, sugerează studiile

Somnul declanșat de stres îi poate ajuta pe șoareci să facă față anxietății ulterioare

Uită de cele 8 ore de somn! Cercetătorii au descoperit cât este sănătos să dormim

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Joe Biden a solicitat Pentagonului intensificarea livrărilor de arme către Ucraina
Joe Biden a solicitat Pentagonului intensificarea livrărilor de arme către Ucraina
Elon Musk propune ca oficialii americani aleși să fie supuși unor teste cognitive
Elon Musk propune ca oficialii americani aleși să fie supuși unor teste cognitive
Buget record, pregătit de Guvernul Japoniei pentru anul 2025
Buget record, pregătit de Guvernul Japoniei pentru anul 2025
Vulturul pleșuv a fost desemnat pasărea națională a Statelor Unite ale Americii
Vulturul pleșuv a fost desemnat pasărea națională a Statelor Unite ale Americii
Un studiu a dezmințit un mit despre minele Regelui Solomon
Un studiu a dezmințit un mit despre minele Regelui Solomon
Singurătatea este benefică pentru sănătate, însă cu o condiție, arată un studiu
Singurătatea este benefică pentru sănătate, însă cu o condiție, arată un studiu
ADN-ul ciumei bubonice a fost găsit într-o mumie egipteană de acum 3.300 de ani
ADN-ul ciumei bubonice a fost găsit într-o mumie egipteană de acum 3.300 de ani
Cercetătorii chinezi au dezvoltat un cip inspirat de furnicile de deșert
Cercetătorii chinezi au dezvoltat un cip inspirat de furnicile de deșert
Unele cazuri de schizofrenie provin din malformații ale craniului, sugerează un studiu
Unele cazuri de schizofrenie provin din malformații ale craniului, sugerează un studiu
Scoaterea amigdalelor în copilărie poate avea un impact drastic asupra vieții
Scoaterea amigdalelor în copilărie poate avea un impact drastic asupra vieții
Test de cultură generală. Cum funcționează contraceptivele?
Test de cultură generală. Cum funcționează contraceptivele?
John Houseman, regizorul de origine română, mentorul actorilor Robin Williams și Christopher Reeve
John Houseman, regizorul de origine română, mentorul actorilor Robin Williams și Christopher Reeve
Incident misterios în Marea Baltică: Un cablu de electricitate care leagă Finlanda și Estonia s-a defectat
Incident misterios în Marea Baltică: Un cablu de electricitate care leagă Finlanda și Estonia s-a defectat
Cum ar putea inteligența artificială să influențeze evoluția umană
Cum ar putea inteligența artificială să influențeze evoluția umană
Unde va construi China cel mai mare baraj hidroenergetic din lume?
Unde va construi China cel mai mare baraj hidroenergetic din lume?
Unul dintre cele mai controversate personaje ale istoriei contemporane. Adorat cu îndârjire şi astăzi în ţara natală, este vinovat pentru moartea a 70 de milioane de oameni
Unul dintre cele mai controversate personaje ale istoriei contemporane. Adorat cu îndârjire şi astăzi în ţara natală, ...
Sute de fiole cu virusuri mortale au dispărut dintr-un laborator australian
Sute de fiole cu virusuri mortale au dispărut dintr-un laborator australian
Furie în Danemarca după declarațiile lui Donald Trump despre Groenlanda
Furie în Danemarca după declarațiile lui Donald Trump despre Groenlanda